Lever du i et psykisk voldeligt forhold?
Psykisk vold kan være svær at definere og meget svær at leve med, fordi det til forskel fra fysisk vold ikke er så nemt at få øje på. De, der er udsat for psykisk vold er ofte selv i tvivl om, hvorvidt det måske er dem selv, der er noget galt med og ikke deres partner. Krænkeren, som er den der udøver psykisk vold mod sin partner, og som kan tilhøre et hvilket som helst køn, gør det ofte med den hensigt at kunne kontrollere sit offer for derved selv at kunne have magten i forholdet. Ikke sjældent udvikler psykisk vold sig også til fysisk vold.
Karakteristisk for forhold med psykisk vold er, at krænkeren netop altid kun tilgodeser sine egne behov, og når vedkommende behandler sin partner godt, er det oftest kun fordi, krænkeren selv kan få noget ud af det. En del af volden handler om at få offeret til at føle skyld, så det ikke bliver muligt at beskylde krænkeren for at have gjort noget galt.
Krænkere vil ofte være manipulerende og tåler ikke kritik. Deres vrede vækkes nemt, og de vil have en tendens til at være truende, når de bliver vrede, hvilket ofte medfører, at deres partner med tiden tilpasser sig mere og mere. Offeret for volden vil som regel i starten af forholdet opleve sig feteret og forelsket, men langsomt begynder offeret at mærke sine grænser overskredet, og med tiden vil flere og flere grænser blive overtrådt. Dette er en tilvænningsproces baseret på, at de fleste mennesker som udgangspunkt har tillid til andre, og der kan derfor gå lang tid, før man som offer for volden begynder at erkende, hvad man er udsat for.

Følelsen af at miste sig selv
Som offer for psykisk vold er det normalt, at ens følelser og behov ikke lyttes til af ens partner. Man vil ofte opleve at blive nedgjort og føle sig ydmyget. Krænkere kan have mange former for straf, som de kan udsætte deres partner for, hvis ikke partneren lever på en måde, der tilgodeser krænkerens luner. En typisk straf er The Silent Treatment, hvor krænkeren straffer offeret ved ikke at ville tale med og ignorerer pågældende i længere tid, det kan være dage eller uger. Mange der er udsat for psykisk vold kan med tiden ikke længere genkende sig selv, i forhold til hvordan de var før, og man går som på æggeskaller for ikke at vække krænkerens vrede. I mange tilfælde er der tillige økonomisk og seksuel vold i forholdet, og krænkeren vil ofte kontrollere og begrænse sin partners sociale liv.
Manglende forståelse fra omgivelserne
Volden er ofte usynlig for omgivelserne, og krænkeren fremstår ofte som et ganske sympatisk menneske i samvær med andre. Dette er dog ikke altid tilfældet, da det i nogle relationer også er et mønster fra krænkerens side at nedgøre offeret foran andre. Uanset hvad, så er det normalt at føle sig meget ensom, når man lever i et psykisk voldeligt forhold. Dette skyldes, at det ofte er forbundet med følelser af skyld og skam for offeret for volden at skulle fortælle om det til andre, når man ikke samtidig med sikkerhed kan sige, at man vil forlade sin voldelige partner, hvilket mange pårørende kan være uforstående overfor. Når man som offer så har erfaringer med ikke at føle sig mødt af sine omgivelser i forhold til den svære situation, man står i, og man samtidig også selv kan have svært ved at forstå det, der sker i ens parforhold, så rammer ensomhedsfølelsen og mange stopper helt med at fortælle familie og venner om det svære forhold.
Hvorfor er det svært at komme ud af forholdet?
En af grundene til, at det kan føles uendeligt svært at komme ud af et psykisk voldeligt forhold skyldes bl.a., at offerets selvværd ofte nedbrydes mere og mere med tiden, og så kan kræfterne til at forlade relationen være svære at finde. Mange oplever også at få trusler om hvad der vil ske, hvis de forlader krænkeren – det være sig alt fra trusler om, at krænkeren vil begå selvmord eller vil skade offeret eller måske børnene. Det kan derfor være ekstra svært at forlade sin krænker, hvis man har børn sammen eller hvis offeret er økonomisk afhængig af krænkeren. Dertil kommer, at der også er gode perioder i et psykisk voldeligt forhold, og i de perioder får offeret et håb om, at det nok skal blive godt igen, eller at det igen vil blive som i starten af forholdet. Men det er en del af voldens cyklus, og volden fortsætter igen.
Få hjælp til at blive fri for vold
Hos Milos-Psykologerne hjælper vi personer, der er, eller har været, udsat for psykisk vold. Det kan være, at volden har ført til angst eller at man føler sig i konstant alarmberedskab og at man har mistet sit selvværd. Samtidig møder man måske ikke forståelse fra sine omgivelser. Alt dette er der råd for i et terapeutisk forløb, hvor vi arbejder på at bearbejde traumerne, træne grænsesætning og arbejder på at opbygge selvværdet igen. Det handler også om at lære at kunne mærke sine egne behov og at kunne passe bedre på sig selv. Mange skal have hjælp til at turde tage skridtet ud af forholdet. En dybere forståelse af voldens mekanismer vil også kunne gøre en forskel i forhold til ikke at havne i samme type forhold igen i fremtiden, og det kan skabe en vigtig forståelse for hvad man har været igennem.