Det kan være svært at være ung
Mange børn og unge mistrives i dag - faktisk er det 1/3 af piger mellem 16-24 år og 1/5 af drenge i samme aldersgruppe, der mistrives. Samtidig er der langt flere, der får en diagnose i dag end tidligere; hver 7. har en diagnose, når de fylder 18 år. På den ene side er den øgede fokus på psykisk sundhed med til at øge antallet af børn og unge med diagnoser. Men desværre har det også vist sig, at mange børn og unge mistrives langt mere i dag end tidligere, og her spiller flere faktorer ind.

En tryg start på livet?
I Danmark startes de fleste små børn op i vuggestue inden de er fyldt 1 år, og det sætter store krav til omsorgen og pasningen af dem i institutionerne. For at få en basal, psykisk robusthed resten af livet, er det altafgørende, at man har fået den nødvendige omsorg de første 2-3 år af livet. Denne omsorg indebærer følelsen af at være ønsket, at kunne få hjælp og trøst, samt føle en tryg tilknytning til primære omsorgspersoner omkring sig. Disse faktorer er ofte ikke til stede pga manglende ressourcer i institutionerne, og så må det enkelte barn bruge meget energi på at klare sig selv, at overleve i stedet for at leve. Dette kan medføre psykiske lidelser i barnet, som angst eller depression, der forstyrrer sund udvikling. Det lille barn bliver større og kommer i en børnehave, hvor der måske (også) er alt for mange børn ift antallet af voksne. Dette reagerer børn typisk på ved fx at trække sig ind i sig selv eller ved at blive udafreagerende, fordi de er utrygge. Når små børns primære behov ikke altid opfyldes i institutionerne kan psykisk lidelse opstå, og det forsøges løst af et behandlingssystem, som også langt fra er perfekt. Det bedste, vi kan ønske os, er at forholdene i de danske institutioner bliver forbedret hurtigst muligt, da det er så uendeligt vigtigt med en god behandling de første år af livet.
Skoletiden for børn og unge
Mange børn og unge trives i skolen, men rigtig mange trives slet ikke. Allerede fra barnsben mærker det enkelte individ det pres, der er i samfundet, om at man skal kunne præstere på et vist niveau for at klare sig godt i livet. Når den basale tryghed ikke er på plads fra starten af, bruger det enkelte barn ofte en masse energi på at klare tingene selv, drage omsorg for sig selv så at sige, nu hvor der ikke altid er andre der gør det. Når de psykiske ressourcer bruges på dette, bliver der ofte mindre overskud til at præstere og klare sig godt i præstationssamfundet. Måske ender det unge menneske med en diagnose, som er en betegnelse for den psykiske mistrivsel, der er opstået – ikke fordi der var noget galt med barnet eller den unge i sig selv, men fordi der er noget i vejen med omgivelserne, som barnet eller den unge ikke passer ind i.
Familiernes travlhed
I mange familier arbejder begge forældre fuld tid for at få det hele til at hænge sammen. Dette bevirker somme tider, at der er for meget stress i familien, og mange børn og unge overlades en hel del til sig selv foran skærmen. Mange forældre har ikke det overskud, der skal til, for at kunne tage sig så godt af deres børn, som de faktisk gerne vil. Dette kan være med til at skabe yderligere vanskeligheder for børn og unge, og mange føler sig ensomme.
Terapi som løsning på psykisk ubalance
Hos Milos-Psykologerne behandler vi mange unge, som siden de var børn, ikke har fået den omsorg, de havde brug for – det være sig enten i deres egen familie eller i institutioner og skoler, eller begge steder. Gennem den terapeutiske relation og det terapeutiske samarbejde, er det muligt at få bearbejdet nogle af de brud på tryghed og tilknytning, der måtte have været. Det er ofte også muligt at finde frem til årsagerne til, at man ikke trives. I ungdomsårerne er der ofte en forventning om, at man træffer mange vigtige beslutninger mht uddannelse og andet, og det bliver ikke lettere af, at man har det psykisk svært, for hvordan skal man så vide, hvad der er rigtigt og bedst for en selv? Gennem et terapiforløb hos Milos-Psykologerne vil du lære dig selv bedre at kende og få klarhed over, hvad der er rigtigt for dig, og hvordan du bedst kommer videre herfra, hvor du står i dag. Samtidig vil du kunne få styrket troen på dig selv og på, at du er god nok som du er, når du gør det så godt, som du kan.